Charisma

Charisma

Charisma trekt mensen aan. Charisma zorgt dat mensen op je letten en omkijken. Charisma zorgt dat je in heel korte tijd een vertrouwensband met iemand hebt. Ook al ben je een schurk en een dief, toch denken mensen dat ze je kunnen vertrouwen. Ze noemen je liever een beetje ondeugend i.p.v. crimineel. Natuurlijk kennen we allemaal de slechte mensen met charisma, want dat spreekt natuurlijk het meest tot de verbeelding, maar ik wil het hier hebben over het mooie en het goede van charisma.

Zoals al eerder verteld heeft iemand met charisma een sterke persoonlijke uitstraling. Dit houdt in dat jij met jouw persoonlijke uitstraling, andere mensen met hún persoonlijke uitstralingen, overruled. Dit kan negatief klinken omdat je dan gelijk denkt aan mensen die op een verkeerde manier met macht om gaan. Maar je kunt ook denken aan de volgende situaties:

Je gaat naar binnen in een huis waar verdriet is. De vader en moeder weten even niet meer wat ze moeten doen. Het geld is op, er is geen baan en er liggen nog stapels rekeningen. Op de bank zitten de ouders ineen gezakt en moedeloos voor zich uit te kijken. De kinderen spelen zachtjes in een hoekje en voelen aan dat er iets niet goed is. Jij komt de woonkamer binnen en jouw uitstraling geeft warmte en hoop. Je doet de halfdichte gordijnen open, laat de zon naar binnen schijnen en je geeft een knipoog aan het meisje dat zo lief aan het spelen is. De moeder veert op en gaat koffie voor je zetten en het huis vult zich met een gezellige koffiegeur. Er is nog steeds geen baan en nog steeds geen geld, maar jij bracht hoop met jouw uitstraling.

Je rijdt een file in. Je voelt de neerslachtigheid van de mede-automobilisten. Je voelt dat ze gehaast en gestrest zijn. Je doet zachte muziek aan en begint een beetje mee te neuriën. Je zwaait even naar een jongetje in zijn stoeltje dat langzaam voorbij rijdt. Je probeert rust en warmte uit te stralen en na een poosje zie je dat de mensen om je heen beginnen te ontdooien. Ze worden milder. Dit heb jij gedaan.

Je komt binnen in een klaslokaal met schreeuwende kinderen. Sommigen staan bijna op de tafels en anderen rennen alle kanten op. Er heerst totale chaos. Je komt binnen en zet je tas op het bureau. Je loopt naar het raam om het open te zetten. Je straalt rust en kracht uit. De kinderen kijken naar je en worden rustig. Ze gaan zitten en wachten af wat er gaat gebeuren.

Zomaar drie voorbeelden van de positieve invloed van uitstraling. Het is leuk om hier mee te spelen en dit uit te proberen. In ieder voorbeeld worden dezelfde elementen toegepast die ik hieronder zal beschrijven. Het zijn makkelijke elementen die je heel snel onder de knie zult hebben. De techniek is eenvoudig, je moet alleen het lef nog hebben!

In de bovenstaande voorbeelden gebeurd steeds hetzelfde. Er hangt een bepaalde sfeer die door meerdere mensen is gecreëerd. Iedereen die in deze omgeving komt zal meegezogen worden in deze sfeer en zich hetzelfde gaan gedragen. Jij niet. Jij herkent dit en jij verandert deze sfeer. Jij laat jouw krachtige persoonlijke uitstraling deze sfeer beïnvloeden. Hierbij gebruik je de volgende methoden:

*          Je verandert met je lichaam de situatie. Je komt bijvoorbeeld binnen óf je staat op van de bank, net wat de situatie is.

*          Je verandert iets in de ruimte wat de sfeer direct beïnvloed: Je doet het gordijn iets verder open, of juist dicht, je geeft een knipoog, je lacht hardop, je doet de lamp aan of uit.

*          Je straalt met je persoonlijke uitstraling rust de ruimte in.

*          Je oordeelt en veroordeelt niet, je staat open voor iedereen!

Dit laatste punt is het belangrijkst en ook de moeilijkste van alle punten. Het is het belangrijkste punt omdat dit een groot onderdeel is van het hebben van charisma. Denk eens na wat er gebeurd in bovenstaande voorbeelden wanneer jij de vader zonder baan een mislukt iemand vindt, de mensen in de file, zeurende forensen en de kinderen in de klas lastige kliertjes. Dan zal de  rust die je probeert uit te stralen nooit aankomen. De mensen voelen zich veroordeeld en zullen zich van jou afkeren. Alle mensen met charisma, hebben een groot hart, en zullen een ander niet veroordelen om uiterlijke dingen. Ze staan open voor iedereen en hebben interesse. Mensen voelen zich veilig, er is een vertrouwensband en die wordt niet beschaamd.

Het oordelen van anderen komt voort uit oordelen die je hebt tegenover jezelf. Wil je charismatisch overkomen dat zal je dus aan jezelf moeten werken. Daarnaast is het oordelen van jezelf ook een reden waarom je niet krachtig genoeg over zou kunnen komen. Wanneer je bij het de bovenstaande voorbeelden de volgende gedachten in je hoofd krijgt, zal je de situatie ook niet kunnen beïnvloeden. Je denkt bij het gezin in problemen: hoe kan ik nu helpen,

Ik heb zelf ook geen geld. In de file vindt je jouw auto klein en lelijk naast al die zakenauto’s en je vindt dat de kinderen in de klas veel bijdehanter zijn dan jij vroeger was en eigenlijk nu nog steeds bent. Ook deze oordelen verzwakken je charisma.

Je zult jezelf dus vrij moeten maken van oordelen over jezelf en over anderen. Wanneer je jezelf accepteert kan je open en vrij kijken hoe een ander in elkaar zit. Dit trekt de ander aan en dat is charisma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *